salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimarts, 30 d’octubre del 2012

Origen dels peixos

Els primers peixos que van nedar en les aigües del Paleozoic Inicial eren molt diferents dels peixos moderns. Eren criatures d'aspecte estrany, sense mandíbula ni dents, que s'anomenen agnats. Els més primitius no tenien aletes aparellades i són parents llunyans dels agnats actuals. El cap i el pit de moltes espècies primitives estaven coberts de plaques grosses protectores, d'un material porós semblant als ossos, amb un reg sanguini i que es podien reparar fàcilment.

Què són els agnats?
Dels agnats, o peixos sense mandíbula en queden unes 40 espècies. Ponen els ous a l'aigua dolça i, els adults viuen al mar. Fan vida de paràsits, fent servir la boca com una ventosa i les seves dents còrnies. Tenen un cos allargat semblant al d'una anguila de fins a 1 metre, tenen un esquelet cartilaginós, com els taurons. El seu registre de fòssils es remunta al Cambrià.

Els primers fòssils primerencs d'agnats (Eryptichius i Astraspis) els va trobar el paleontòleg americà Charles Walcott a finals de 1890, en les arenisques de Harding, a l'estat de Colorado, corresponent a l'Ordovicià final. Però els fòssils més complets son els del Sacabambaspis, de Bolívia.

L'Astraspis, un peix primitiu de l'Ordovicià

2 comentaris:

  1. Lo he copiado para hacer un trabajo. Muy buena página





    ResponElimina
    Respostes
    1. Me alegro que te haya servido. Piensa en referenciarme en tu trabajo.

      Elimina