salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 23 de novembre del 2012

Altres utilitzacions del terme dinosaure.

El terme "dinosaure" s'utilitza per a referir-se a aquests grans i robustos Arcosaures, però també s'utilitza de manera informal per a  descriure altres rèptils prehistòrics que tot i així no són dinosaures.

1: Dimetrodon. El Dimetrodon és un gran depredador que va viure al Permià (en aquella època encara no existien dinosaures). Encara que s'utilitza el terme "dinosaure" popularment per aquesta criatura, aquest monstre amb una vela al llom no és un dinosaure, és un Sinàpsid, un tipus de rèptils que estan més a prop dels mamífers que dels dinosaures.

Esquelet de Dimetrodon. Com es coneix col·loquialment com un dinosaure, és el Sinàpsid més conegut, tot i que hi ha altres Sinàpsids menys coneguts que s'assemblen més als mamífers i que ja no es coneixen popularment com dinosaures. Jo he posat el Dimetrodon a l'apartat de Sinàpsids de la pàgina de las descripcions de mamífers prehistòrics del blog.


2: Els Pterosaures. Els Pterosaures són un grup d'Arcosaures que podien volar i eren de sang calenta i eren capaços de volar fins i tot millor que les aus. Durant l'era Mesozoica van ser els amos del cel. Sorprenentment són parents pròxims dels dinosaures, encara que realment no ho són.

El Quetzalcoatlus tenia una mida semblant a la d'un dinosaure , feia una envergadura de 11 o 12 metres. Com els Pterosaures estan relacionats amb els "dinos", al blog he posat les descripcions dels Pterosaures amb les dels dinosaures.

3: Els rèptils marins. Els Ictiosaures, els Plesiosaures i els Mosasaures van ser els amos dels mars durant l'època dels dinosaures. Encara que van ser grans rèptils del Mesozoic, no eren dinosaures.  A més, els Plesiosaures van evolucionar a partir d'uns rèptils semblants als llangardaixos i semi-aquàtics anomenats Notosaures i els Mosasaures. Estan emparentats amb els llangardaixos varans (com el dragó de Komodo) i les serps. Això vol dir que estan més lluny evolutivament dels dinosaures que els Pterosaures.

Tribu d'Ictiosaures. A l'igual que els Pterosaures, he posat els Plesiosaures , Mosasaures i Ictiosaures amb els dinosaures en aquest blog, encara que, com heu pogut veure amunt, estan allunyats evolutivament dels "dinos". En canvi, de l'altre grup de rèptils marins prehistòrics, els Ictiosaures amb forma de peix i vivípars, encara avui no se sap quina és la seva relació amb altres rèptils ni els seus orígens.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada