salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dimecres, 12 de juny del 2013

Característiques dels Teròpodes.

Ja que els Teròpodes componen la majoria dels dinosaures carnívors, semblaria suficient identificar-los per les seves dents que els hi servien per tallar carn. Tot i així, és important recordar que molts Arcosaures eren depredadors. Així doncs, per a identificar als Teròpodes, els haurem de distingir dels Tecodonts (Arcosaures).
Les dents de gairebé tots els Teròpodes eren relativament grans i corvades, comprimides i aserrades; la boca d'aquests animals portava moltes d'aquestes dents, les quals estaven unides a la mandíbula per un lligament.
El seu unguis era molt ample Els ulls eren grans, el que suggereix que els Teròpodes localitzaven les seves preses visualment. El seu cervell era més gran i més sofisticat que el dels altres dinosaures; el de les espècies més evolucionades era semblant al dels ocells, prova de que alguns tindrien un comportament sofisticat. El crani estava unit al coll per una articulació molt mòbil que permetia moure el cap amb rapidesa i presició i la seva presència relcolza encara més la teoria de que eren caçadors visuals altament sofisticats.
Les mans de la majoria dels Teròpodes tenien només tres dits, un dels quals (el primer) estava separat dels altres dos. És possible que aquest dit, igual que el polze humà, permetés que la mà agafés coses. Els extrems dels dits eren llargs, estaven comprimits lateralment i tenien urpes corvades.
És evident que els Teròpodes no utilitzaven les seves mans per a caminar; així doncs, eren bípedes obligats i la seva columna vertebral i les seves potes posteriors estaven modificades per aquest motiu. El sacre tenia almenys cinc vèrtebres per a proporcionar una major rigidesa a la zona d'unió de les poderoses cames i de la columna vertebral, la pelvis era molt gran i deixava un espai considerable per a la inserció dels grans músculs de la cintura i el fèmur estava arquejat cap avall. Els peus eren compactes, estrets i allargats i tenien tres dits funcionals i un separat de la resta.
La cua era flexible al principi però des de la meitat fins al final es tornava rígida. És possible que utilitzessin la part rígida com un estabilitzador durant la carrera i com a contrapés del cos.
La seva última característica són els ossos buits, que reduien el pes de l'esquelet i que va ajudar als Teròpodes a tenir una  locomoció  ràpida.

La forma del crani pot varirar entre els Teròpodes.
Per exemple, l'Al·losaure té un crani alt amb molts forats per fer-lo lleuger i amb grans músculs mossegadors.

Un altre exemple és el Suchomimus.
Tenia un crani allargat com el d'un cocodril, adaptat per menjar peixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada