salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 22 de juliol del 2013

Característiques i evolució dels Prosauròpodes.

Els Prosauròpodes es caracteritzen principalment per tenir una gran mida i robustesa, unes dents en forma d'espàtula i serrades i una articulació de les mandíbules per sota del nivell de les dents. El seu petit cap anava unit a un coll llarg seguit d'una esquena i una cua també llargues, unes proporcions característiques d'aquest grup.
La pelvis subjectava unes potes posteriors massives. El primer dit de la mà tenia una ungla molt gran i el quart i el cinquè dit del peu posterior eren petits i no haurien suportat molt de pes quan l'animal caminava.
La pelvis dels Prosauròpodes era saurisquia, el que fa que estiguin relacionats amb els Teròpodes.
  
EVOLUCIÓ

Els Prosauropòdes figuren entre els primers dinosaures que van aparèixer durant el Triàsic superior. No van tardar a tenir una distribució cosmopolita i van figurar entre els vertebrats més reeixits i més grans del Triàsic superior i del Juràssic inferior.
Hi ha una gran semblança entre els fòssils de Prosauròpodes com l'Ammosaurus americà i el Lufengosaurus xinès, el que suggereix que cap al Juràssic inferior, aproximadament 200 milions d'anys, hi havia ambients favorables per aquests dinosaures a tots els continents.
Es van extingir al final del Juràssic inferior. La seva desaparició, suposa la primera aniquilació significativa d'un grup de dinosaures i que coincideix amb l'aparició dels seus parents més grans, els Sauròpodes i altres grans dinosaures vegetarians, com els Estegosaures i els Anquilosaures (Thyreophora).

En aquesta foto hi ha dos esquelets de Plateosaurus reconstruïts caminant a 2 potes.
El Plateosaurus, el Prosauròpode típic, tenia molts trets característics del seu grup, alguns dels quals s'han explicat al primer apartat del text.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada