salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 15 de novembre del 2013

NOTÍCIES: Es descriu el membre més antic del gènere Panthera.

Fa pocs dies es va descriure un nova espècie extingida del gènere Panthera, que és també la més antiga trobada fins ara. El nou fòssil s'anomena Panthera Blytheae.
El gènere Panthera inclou els lleons, tigres, lleopards, jaguars i els seus parents extingits més propers, i el Panthera Blytheae és el més antic d'aquests fèlids antics. El seu fòssil es va trobar al 2010 al Tibet (Xina) i data del Miocè superior i el Pliocè inferior, fa entre 5,95 i 4,1 milions d'anys.
El nom de l'espècie ve de Blythe Haaga, mare dels germans Paul Haaga i Heather Haaga, benefactors del Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles i que li van posar el nom al Panthera Blytheae.

Més notícies:
1-Es troben noves restes dentals del primat prehistòric català Anoiapithecus brevirostris. Són dues restes dentals de femelles de fa 12,3 i 12,2 M.A., el que converteix l'Anoiapithecus brevirostris en l'Hominoïdeu més antic de la Península Ibèrica.

2-Un estudi estableix que els Neandertals i els humans moderns no provenen d'un ancestre comú, si no que les línies evolutives que van donar lloc a les dues espècies d'Homínids es van separar fa gairebé un milió d'anys, molt abans del que es pensava. Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han estudiat més de 1.200 molars i premolars fòssils. El treball es va publicar a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Vistes lateral i inferior d'un crani de Panthera Blytheae trobat a la Xina.

Reconstrucció del Panthera Blytheae
. El color de la pell i les faccions de la cara estan basades en membres actuals del gènere Panthera , més concretament en el lleopard i el jaguar.

Les dents fòssils de femella d'Anoiapithecus brevirostris que han identificat aquesta espècie com l'Hominoïdeu més antic de la Península Ibèrica.

2 comentaris:

  1. Hola Joel, bona tarda. Sóc el J. Ma. Miró -el teu professor de Geografia i Història- i voldria felicitar-te per aquest magnífic bloc de paleontologia. Estic gratament sorprès de l’alt nivell científic i de divulgació dels teus post com també del bon ús de les noves tecnologies (p. ex. els petits vídeos d’animació). Només animar-te a continuar per aquest camí i de pas demanar-te un favor. Estic començant a refer el tema de Prehistòria i en concret el tema d’evolució humana -del qual estic segur que tu en saps molt- i voldria fer servir el teu Prezi de migracions humanes per passar-lo a les dues classes de 1r. d’ESO. Et sabrà greu el diu que fem el tema -encara falta- de connectar-nos a classe al teu bloc i veure’l ?.
    Bé, Joel, fins dilluns i segueix així.
    El profe d’Història

    ResponElimina
  2. Gràcies, senyor J. Ma. Miró. Estic molt content de que li agradi el meu bloc i per suposat que no em farà res que l'utilitzi pel tema de la Prehistòria, n'estaré molt content.
    Fins a la propera classe!

    ResponElimina