salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 20 de gener del 2014

El cervell del Stegosaurus.

La petita mida del cervell del Stegosaurus és llegendària. D'aquest se n'han dit coses com que era "tant petit com una nou", que era "més petit que el d'un gat" i també que va ser un dels dinosaures més "estúpids".
Els nostres coneixements sobre l'encèfal dels dinosaures, entre ells el del Stegosaurus, es basen en els motlles endocranials, que són rèpliques de la forma general i la mida de la cavitat encefàlica. Els motlles endocranials també porten marcats les posicions dels nervis i els vasos sanguinis principals que entren de l'encèfal i surten d'ell.
El motlle endocranial del Stegosaurus mostra un encèfal típic d'un rèptil. Aquest era llarg i tenia molt poques curvatures a la regió del cervell. El motlle endocranial del Stegosaurus desplaça només 56 ml d'aigua. Un llangardaix actual que tingués la mida d'un Stegosaurus tindria, en canvi, un volum endocranial d'uns 110 ml. El d'un gat domèstic és d'aproximadament 30 ml i el volum intern d'una nou és de només 15 ml. També si comparem els motlles d'una sèrie de dinosaures, el Stegosaurus té un dels volums encefàlics més petits amb respecte a les seves dimensions corporals.
Així doncs, el Stegosaurus no destaca com un animal especialment "intel·ligent", però el seu encèfal era més gran que el d'un gat o que una nou, de manera que la seva intel·ligència ha estat tractada una mica injustament.
Els Estegosaures, el grup de Tireòfors al qual pertany, van ser rèptils molt reeixtis durant uns 100 M.A., més de 30 vegades el que ha durat l'existència de l'Homo sapiens. La millor conclusió a la que podem arribar sobre la seva intel·ligència és que aquests dinosaures eren tan intel·ligents com tenien que ser.

Situació de l'encèfal dins el crani del Stegosaurus.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada