salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 17 de gener del 2014

Les plaques del Stegosaurus, una filera o dues?

De la mateixa manera que en altres Tireòfors, les plaques cuirassades del Stegosaurus estaven ancorades dins de la pell i no estaven unides a altres ossos, pel que solien desprendre's del seu lloc abans de la fossilització.
Una de les indicacions més velles sobre la seva disposició i també una de les més antigues, és la d'un esquelet fòssil de Stegosaurus trobat a l'estat americà de Colorado i descrit l'any 1901. Tot i això, les plaques no es van trobar en la seva posició original, el que va fomentar dues interpretacions diferents.
Abans del descobriment d'aquest exemplar de Colorado, el paleontòleg Othniel Charles Marsh va reconstruir un esquelet de Stegosaurus amb les plaques disposades en una única filera. Tot i així, la superposició  de les plaques de l'esquelet de Colorado va suggerir al paleontòleg Frederick Lucas, que les plaques estaven disposades en dues fileres. Però els defensors de la reconstrucció original de Marsh suggeriren que la superposició de les plaques d'aquest esquelet s'havia donat a causa d'una distorsió de l'ossada després de la mort del dinosaure.
El paleontòleg i artista Stephen Czerkas va revisar recentment les hipòtesis sobre la disposició de les plaques del Stegosaurus i va argumentar que estaven disposades en una única filera. Va senyalar que a l'esquelet de Colorado només es superposen els extrems anterior i posterior de les plaques. Si hagués dues fileres de plaques, s'apreciaria més sobreposament. En Czerkas va observar, també, que el coll, l'esquena i la cua del Stegosaurus eren bastant llargs com per què les plaques es poguessin disposar en una sola filera.
Tot i això, els defensors de la teoria de la radiació solar de les plaques del Stegosaurus, argumenten que aquestes feien millor aquesta funció si es disposaven en dues fileres alternades. De fet, recentment, s'han descobert nous esquelets d'aquest Tireòfor a Colorado i Utah que confirmen la superposició de les plaques.

Aquest és el dibuix que va fer en Othniel Charles Marsh d'un Stegosaurus el 1891.
Mostra una filera de plaques que no es superposen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada