salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 3 de març del 2014

Evolució dels Ceratopsians.

Es creu que els Ceratopsians compartien un avantpassat comú amb els Ornitòpodes, però aquest encara no s'ha descobert. El Ceratopsià més antic que s'ha descrit és el Yinlong, trobat a Xinjiang o Uiguristan (Xina) en sediments de fa 160 M.A. (Juràssic superior Oxfordià). Un altre Ceratopsià del Juràssic és el Chaoyangsaurus, que va viure a Liaoning a la mateixa època. Aquest últim dinosaure té una família pròpia anomenada Chaoyangsauridae. Els Psittacosauridae sorgeixen fa aproximadament 125 M.A., al Cretaci inferior. Encara que, pel que sembla, l'origen dels Ceratopsians és asiàtic, s'han trobat a Amèrica del Nord unes dents aïllades que podrien pertànyer a un membre molt primitiu d'aquest grup, però al ser unes restes molt fragmentàries, no són del tot vàlides.
Els Neoceratopsia es van separar dels Ceratopsians més primitius durant el Cretaci inicial. Cap als 90 M.A., aquests dinosaures arriben a Nord-amèrica procedents d'Àsia. El Neoceratopsia americà més antic que es coneix és el Zuniceratops. Durant el Cretaci superior els membres asiàtics d'aquest grup van evolucionar força, però no molt més. Per exemple, el Protoceratops tenia la mida d'una ovella i no va desenvolupar mai banyes, mentre que al mateix temps a Amèrica del Nord va sorgir una nova família, els Ceratòpsids, que van evolucionar moltíssim, fins a mesurar més de 4 m i presentar una gran varietat de cranis amb banyes llargues i projeccions parietals també de molta longitud. Els Ceratòpsids estan entre els últims tipus de dinosaures que van existir abans de l'extinció total fa 65 M.A.
Els fòssils de Ceratopsians s'han trobat principalment a Àsia, on van sorgir, i a Nord-amèrica, on van acabar la seva evolució. S'han trobat fragments d'ossos a Amèrica del Sud i a Austràlia que es creu que podrien ser Ceratopsians, però la seva identitat no està del tot clara.

L'any 2010 es va trobar a Hongria l'Ajkaceratops, el primer Ceratopsià trobat al continent europeu. Es coneix només a partir d'uns fragments del crani, però aquests tenen les característiques pròpies dels Ceratopsians, així que s'ha pogut classificar en aquest grup. S'ha estimat que faria un metre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada