salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 4 d’abril del 2014

Anatomia dinosauriana: Postura i orientació.

Gairebé tot el que coneixem sobre els dinosaures i altres espècies extingides és a partir dels ossos fossilitzats. Així que cal estar familiaritzat amb l'anatomía dels dinosaures per poder entendre'ls.

POSTURA I ORIENTACIÓ

Molts dinosaures, especialment Teròpodes, eren bípedes i caminaven habitualment, o sempre, sobre les seves cames a l'igual que els Homínids. Però la gran majoria eren quadrúpedes- que anaven a quatre potes-. També hi havia espècies que podien caminar de les dues maneres. S'anomenen bípedes facultatius, si ho feien habitualment a quatre potes però a vegades s'aixecaven sobre les posteriors, o quadrúpedes facultatius si caminaven de forma bípeda la major part del temps i ho feien ocasionalment de forma quadrúpeda.
Tant si l'esquelet pertany a un bípede, un quadrúpede o un de mobilitat mixta, els termes que utilitzem per orientar-nos seran els mateixos. La direcció cap al crani s'anomena anterior i la direcció oposada, posterior. Per exemple, la cua es posterior a l'esquena. Les dues altres direccions anatòmiques són la ventral i la dorsal. Per exemple, la part superior d'un crani s'anomena cara dorsal i la inferior, cara ventral. També hi ha la part axial del cos, que en qualsevol dinosaure correspon al crani, la columna vertebral i la cua. Des d'una perspectiva horitzontal, la direcció que s'allunya de la línia mitja del cos s'anomena lateral i la direcció oposada, medial. Però quan es parla de les extremitats, s'utilitzen els mots proximal, si és un segment proper al cos, o distal, si és un segment que està més allunyat. Seguint aquest esquema, podem dir que el genoll és proximal respecte al turmell i que el turmell és distal respecte al genoll.
La postura dels dinosaures era erecta, o sigui, que portaven les potes directament sota el cos, d'una forma més semblant a la d'un mamífer o una au que a la dels altres rèptils, que porten les extremitats esteses cap els costats, de manera que els seus ossos proximals són horitzontals o gairebé horitzontals. Amb tot, és possible que alguns dinosaures portessin les potes anteriors en una postura semi-estesa, intermèdia entre les postures erecta i estesa.

El Tiranosaure, com tots els Teròpodes, era bípede.
   
El Triceratops i els altres Ceratopsians eren quadrúpedes.

Molts Ornitòpodes i Sauropodomorfs, com l'Iguanodon, eren bípedes facultatius o quadrúpedes facultatius i combinaven els dos tipus de postura.

Comparació de la postura erecta dels dinosaures amb l'estesa dels altres rèptils i la postura erecta de pillar, exclusiva dels Rauisucs, Arcosaures que provenen del mateix avantpassat comú que els dinosaures i els cocodrils. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada