salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 14 d’abril del 2014

Columna vertebral dels dinosaures.

Com tots els vertebrats, els dinosaures tenen l'espina vertebral o columna vertebral, composta per nombrosos ossos separats, les vèrtebres. Aquestes es divideixen en quatre grups: les vèrtebres cervicals, que són les del coll, les dorsals, que són les de l'esquena, les sacres, que són les de la cintura i les caudals, que són les de la cua. Els primers tres grups són presents també en els Homínids. La majoria d'espècies tenen 9 o 10 vèrtebres cervicals, però hi ha alguns, com el Mamenchisaurus, que en tenen fins a 19. Molts dinosaures tenen fins a 17 vèrtebres dorsals, mentre que els que tenen més vèrtebres cervicals, només tenen 9 dorsals. El sacre està format per 5 vèrtebres, encara que els Ceratopsians en tenen fins a 10. Alguns Sauròpodes tenen fins  82 vèrtebres sacres.
Cada vèrtebra té un segment en forma d'aixeta a la seva part ventral anomenat centre o cos vertebral. En posició dorsal respecte al cos vertebral  hi ha l'arc neural, que cobreix la medul·la espinal. Sobresortint dorsalment de l'arc neural hi ha una paleta d'os anomenada apòfisi espinosa, neurapòfisi o espina neural. En posició ventral amb respecte al cos de les vèrtebres caudals es troben els xebrons, unes altres estructures en forma d'arc. Els cossos vertebrals s'articulen per la seva part frontal amb la posterior de la següent vèrtebra i els arcs neurals estan units per unes crestes òssies, el que dona per resultat una columna vertebral articulada.
Com en els Homínids, les costelles dels dinosaures van unides a les vèrtebres dorsals i cervicals.

Alguns dinosaures, com els Espinosàurids, tenen les apòfisis espinoses molt exagerades i formen una vela. Per ara es desconeix la funció d'aquestes estructures, però es creu que estarien relacionat amb la termoregulació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada