salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 31 de maig del 2014

L'extinció dels dinosaures estaria relacionada amb les closques dels ous?

Una de les majors acumulacions d'ous de dinosaures es troba als estrats del Cretaci superior de la conca de Nanxiong al sud-est de la Xina, on s'han recol·lectat uns 20.000 fragments de closques d'ous, uns 300 ous complets i 24 nius sencers o gairebé sencers. Aquests ous es van pondre durant els últims milions d'anys abans de l'extinció dels dinosaures. Efectivament, en els estrats immediatament superiors s'han trobat fòssils de mamífers del Paleocè.
Els paleontòlegs i geoquímics xinesos van realitzar fa poc temps un anàlisi exhaustiu del registre d'ous de dinosaure de la conca de Nanxiong i van descobrir que molts dels ous més joves, que es van pondre just abans del límit K/T, tenien la closca fina, trencadissa, enriquida amb elements com magnesi i estronci i una proporció inusual d'isòtops d'oxigen. Els científics van concloure que els dinosaures adults havien ingerit una quantitat molt alta d'aquests elements que  van tenir efecte en la formació de les closques dels ous, tornant-les tan trencadisses que es fracturaven amb facilitat i no podien protegir els embrions i es podien morir abans d'eclosionar.  Les morts de tantes cries es va traduir en una gran reducció de les poblacions de dinosaures, el que va provocar una extinció de gran magnitud. No se sap del tot si els alts nivells de magnesi i estronci es van acumular durant la formació de les closques dels ous dins del cos de les femelles o es van introduir durant la fossilització,- el que explicaria les proporcions entre els isòtops d'oxigen dins les closques-.
Tot i que és fàcil qüestionar de que els ous de dinosaure de la conca de Nanxiong aportin proves d'una causa específica de l'extinció dels dinosaures, aquest registre és encara excepcional i segurament mereix una exhaustiva revisió.

Ous procedents de la conca de Nanxiong.
Foto: China Today.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada