salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 31 de maig del 2014

Ooespècies de Catalunya.

Al territori català, més concretament al Prepirineu, s'han identificat diferents ooespècies o espècies d'ous en els últims anys. Aquestes troballes han corroborat la presència d'una gran varietat de dinosaures a la regió durant el Cretaci superior i han convertit els jaciments catalans al capdavant de l'estudi dels ous de dinosaure a Europa.
Al 2013 es van descobrir en els jaciments de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, quatre ooespècies associades a Sauròpodes: Cairanoolithus roussetensis, Megaloolithus aureliensis, Megaloolithus siruguei i Megaloolithus baghensis. La posta d'ous de dinosaure més gran d'Europa també es va trobar a Coll de Nargó i pertany a un Titanosaure, l'espècie de Sauròpode que habitava el territori català fa entre 70 i 65 M.A. Aquesta posta d'ous està exposada al Museu de Paleontologia de Coll de Nargó.
Aquest any 2014 s'han descrit dues noves ooespècies que han ajudat als paleontòlegs a resoldre enigmes sobre l'evolució de les faunes de dinosaures del Cretaci superior de la Península Ibèrica: Prismatoolithus trempii i Spheroolithus europaeus.
El Prismatoolithus trempii pertany a un Teròpode. Els ous d'aquest tipus trobats al Prepirineu català es van pondre fa entre 71 i 66,5 M.A., sent l'evidència més moderna del gènere Prismatoolithus a tot el continent europeu. La troballa d'aquesta ooespècie ajudarà a omplir un buit d'informació important, ja que el registre fòssil de Teròpodes europeus és molt escàs.
El Spheroolithus europaeus correspont a un Hadrosàurid, un tipus de dinosaure molt comú als jaciments del Cretaci superior del Prepirineu de Lleida. És la primera ooespècie d'Hadrosàurid trobada a Catalunya, ja que fins ara el seu registre fòssil es limitava a ossos i icnites. També el seu descobriment indica que als Hadrosàurids els hi agradava fer les seves postes als ambients costaners, ja que en el Cretaci superior el nord de la Península Ibèrica era una illa i els Pirineus catalans, que llavors encara no existien, es trobaven just al litoral.

Fragments de closca de Prismatoolithus trempii.
Foto: ICP.
Font: ICP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada