salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 24 de maig del 2014

Ous de dinosaure.

Els primers ous de dinosaure identificats van ser descoberts a França el 1869 i es van atribuir al Sauròpode Hypselosaurus, tot i que els més famosos són els ous d'Oviraptor i Protoceratops descoberts a Mongòlia el 1923. Aquests descobriments van demostrar que els dinosaures, com tots els rèptils i els ocells, eren ovípars. Actualment se n'han trobat a l'Àsia central i oriental, l'oest d'Amèrica del Nord, el sud d'Europa, l'Índia i Argentina, els més antics dels quals daten del Triàsic superior. Moltes vegades els ous reben noms científics com els ossos i s'anomenen ooespècies.
Els dinosaures, al ser Amniotes, ponien ous que tenien una closca composta de matèria orgànica i d'un mineral inorgànic, el carbonat càlcic cristal·lí, que donava rigidesa a la closca i n'hi incrementava la fossilització. Però es coneixen molt pocs ous de dinosaure anteriors al Cretaci superior, el que ha portat a alguns paleontòlegs a especular que moltes races primitives ponien ous de closca tova semblants als dels amfibis, sense una extensa matriu mineral.
La forma dels ous de dinosaure varia de manera considerable, de forma esfèrica a gairebé cilíndrica. Molts ous contenen embrions ben conservats estretament associats amb els esquelets de dinosaures recent nascuts i adults. Aquestes circumstàncies permeten que la majoria d'aquests ous s'hagin identificat amb un tipus concret de dinosaures. Els ous més grans pertanyien a Sauròpodes i tenien més de 30 cm de longitud,  25,5 cm de circumferència i una capacitat de 3,3 litres. Es coneixen ous de la majoria dels grups de dinosaures, inclosos els Teròpodes, els Prosauròpodes, els Sauròpodes, els Marginocèfals i els Ornitòpodes, però només d'aquests últims s'han recuperat ous amb embrions a l'interior. D'alguns dinosaures es sap que cavaven forats per pondre-hi els ous, com una mena de nius. La mida de la posta variava entre les espècies, però en una posta de l' Hadrosàurid Maiasaura trobada a Montana (E.E.U.U.) es van descobrir 20 ous.
Com les icnites, els ous aporten informació molt important pels paleontòlegs, per exemple, indiquen la presència dels dinosaures en llocs on no s'han pogut trobar ossos ni icnites. A més, els nius han servit per fer-nos una idea del comportament paternal dels dinosaures. Fins i tot hi ha una hipòtesi que argumenta que l'extinció dels dinosaures estaria relacionada amb els ous, segons han indicat algunes anàlisis.

Foto original dels ous d'Oviraptor trobats a Mongòlia el 1923, durant les expedicions de  l' American Museum of Natural History drigides pel famós paleontòleg Roy Chapman Andrews.
Foto: Mitología natural.  
Embrió de dinosaure també procedent de Mongòlia. L'embrió de la dreta és una  reconstrucció a partir de l'embrió original de l'esquerra.
Foto: Quo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada