salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

divendres, 9 de maig del 2014

Qianzhousaurus o "Pinotxo rex", el Tiranosàurid xinès de morro llarg.

Qianzhousaurus, aquest és el nom científic de la nova espècie de dinosaure carnívor descoberta fa pocs dies al sud de la Xina en sediments de fa 66 M.A., però se'l coneix més com "Pinotxo rex", ja que presenta un morro llarg. El Qianzhousaurus formava part de la família dels Tiranosàurids (Tyrannosauridae), però tenia un crani allargat i unes dents estretes en comparació del crani profund i les dents grosses del Tiranosaure rex, el seu parent més conegut. Abans ja s'havien descobert a la mateixa regió dos exemplars també de crani llargarut, però com es tractaven de cadells, no se'n podia estar segur de si pertanyien o no a un nou tipus d'animal. També es pensava que si haguessin arribat a l'etapa adulta els seus cranis serien més robusts. Els paleontòlegs xinesos i escocesos que van descobrir el fòssil afirmen que és una de les troballes més importants en l'estudi dels Tiranosàurids a l'Àsia, conjuntament amb l'Alioramus de Mongòlia. També han argumentat que els Tiranosàurids de musell llargarut serien un dels grups principals de Teròpodes a Orient a finals del Cretaci.

Reconstrucció d'un Qianzhousaurus atacant a un Oviraptor.
Foto: Chuang Zao.

Crani de Qianzhousaurus.
Foto: Nature Communications.
Font: El Mundo.


MÉS NOTÍCIES

A partir de l'estudi de tres trossos de mandíbula trobats el 1993 i conservats al Museu de Història i Ciència de Denver, la capital de Colorado, s'ha descrit una nova espècie de Docodon. El Docodon era un mamífer primitiu que va viure al sud-oest americà al Juràssic final. Va ser descrit per primera vegada per Othniel Charles Marsh el 1880 i des de llavors s'han diferenciat 5 espècies. La nova espècie identificada s'ha nombrat Docodon apoxys.

Dibuixos i fotos dels maxil·lars amb els quals s'ha identificat el Docodon apoxys.
Foto: DinoAstur.
Font: DinoAstur.


Un grup de científics, entre els quals n'hi ha de l'ICP de Sabadell, han descrit una patologia òssia en un cocodril de fa 50 M.A. (Eocè) procedent d'Aragó. Amb l'ajuda de microscopis i imatge obtingudes mitjançant l'equip de tomografia computada de l'ICP, els investigadors han detectat, a partir d'una anormalitat morfològica a la primera falange, una malaltia inflamatòria, possiblement originada per una fractura, que va afectar la pota posterior esquerra. Aquesta és una malaltia molt comú en els cocodrils actuals.

Dibuix de la pota del cocodril i detall de la protuberància a partir de la qual s'ha pogut identificar la malaltia.
Foto: Aragosaurus.
Font: Aragosaurus.


Fa poc es va trobar a la formació Shishugou, al nord-oest de la Xina, el Pterosaure Pterodàctil més antic, el Kryptodrakon. El Kryptodrakon va viure fa 163 M.A., a la mateixa època i a la mateixa regió que el Guanglong, el Tiranosàurid més primitiu i el Yinlong, l'avanpassat dels Ceratopsians. A l'igual que amb aquests dos dinosaures, els descendents del Kryptodrakon es convertirien en els animals dominants al cel a finals del Mesozoic. Kryptodrakon vol dir drac ocult en grec, el més xocant és que , Yinlong vol dir el mateix en xinès.

Reconstrucció del Kryptodrakon volant.
Foto: National Geographic.
Font: Europapress.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada