salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 1 de maig del 2014

Relació entre les estructures anatòmiques dels dinosaures i la seva funció.

Moltes de les afirmacions que es fan sobre el possible comportament dels dinosaures, com les diferències entre quadrúpedes i bípedes o entre carnívors i vegetarians, reflecteixen la relació entre una estructura anatòmica concreta i la seva funció. Aquesta relació és un dels aspecte fonamentals de la paleontologia. La forma i la mida d'un os únic o d'un conjunt d'ossos determinen la funció d'aquesta estructura. I això és així perquè, com en tots els animals, l'esquelet dels dinosaures servia de suport als teixits tous del cos i també d'ell depenien el moviment dels músculs i la forma, la mida i la disposició dels òrgans i els vasos sanguinis. Així doncs, és possible examinar un esquelet i fer algunes deduccions sobre les parts del cos que no s'han conservat i tenir una idea de l'aspecte i la conducta d'un organisme extingit.
Un bon exemple d'aquesta relació entre estructura anatòmica i funció és el mode de desplaçar-se dels dinosaures, que podia ser bípede, quadrúpede o intermedi. Entre els animals actuals, els bípedes tenen les extremitats posteriors molt més grans, més voluminoses i, per tant, més fortes que les anteriors. Això és lògic, ja que, en els bípedes, són les cames les que tenen de suportar i propulsar tot el pes de l'animal. En canvi, els quadrúpedes actuals tenen tant les potes anteriors com posteriors d'una mida molt semblant. També l'estructura de la pelvis i de la columna vertebral dels animals bípedes és diferent de la dels quadrúpedes degut a les postures molt diferents que adopten els uns i els altres quan es desplacen.

Aquests són els esquelets reconstruïts d'un bípede (Saurophaganax) i d'un quadrúpede (Apatosaurus) a la Universitat d'Oklahoma (E.E.U.U.). Comparant la mida de les extremitats anteriors i posteriors de cada dinosaure, es pot saber com es desplaçava. Els braços curts i les cames enormes del Saurophaganax indiquen bipedisme. Les extremitats anteriors i posteriors de mides molt semblants de l'Apatosaurus, pel contrari, indiquen quadrupedisme.
Foto : Viquipèdia.
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada