salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 23 de juny del 2014

Creixement i longevitat dels dinosaures.

TIPUS DE CREIXEMENT

Els rèptils actuals no paren de créixer durant tota la seva vida, encara que la seva taxa de creixement va disminuint amb l'edat, és el que s'anomena creixement indeterminat. A diferència dels rèptils, els mamífers i les aus tenen un creixement anomenat determinat. En el creixement determinat, una vegada l'animal arriba a l'edat adulta, el seu creixement es para. En general, les taxes de creixement determinades són més ràpides que les de creixement indeterminat. Un altre factor que afecta a la taxa de creixement és el metabolisme, els vertebrats de sang calenta creixen almenys 10 vegades més de pressa que els de sang freda.

QUIN TIPUS DE CREIXEMENT TENIEN ELS DINOSAURES?

Aquestes qüestions són difícils de respondre directament a partir dels fòssils de dinosaures perquè aquests aporten poques evidències directes de l'edat en anys d'un dinosaure individual. Si s'examinen els dinosaures dels que es coneixen fòssils tant de cries com d'adults, es poden utilitzar com a guia les taxes de creixement dels vertebrats actuals. Per exemple, el pes d'un Protoceratops adult s'ha estimat, a partir de models a escala, en 177 kg, i el d'un nounat, en 430 g. Si el pes de la cria equival al 90% del pes de l'ou, la taxa de creixement es calcula a partir del volum de l'ou. Si la taxa de creixement màxim pels rèptils vivents és aplicable a aquest dinosaure, això significa que hauria tardat de 26 a 38 anys en arribar a la mida adulta. Un càlcul semblant pel Sauròpode europeu Hypselosaurus, en que un adult pesaria 5,3 t i un nounat pesaria 2,4 kg, indica que hauria tardat de 82 a 118 anys. Donat que hi havia Sauròpodes que pesaven quatre o cinc vegades més que l'Hypselosaurus, aquests haurien tardat diversos segles en aconseguir la talla adulta. Aquestes estimacions es fan a partir de taxes de creixement d'animals de sang freda. Però si es fan a partir de taxes de creixement d'animals de sang calenta, el temps que haurien tardat els dinosaures en arribar a la talla adulta seria la desena part de les estimacions anteriors. El Protoceratops hauria tardat 3 anys i l'Hypselosaurus 10 anys.
Alguns dinosaures tenen una sèrie de línies concèntriques en els seus ossos, anomenades línies de creixement, semblants als anells del tronc d'un arbre. Com aquests últims, les línies de creixement dels ossos dels dinosaures es desenvolupen anualment, el que fa, que si es conten, es pot obtenir l'edat d'un dinosaure, a més del pes que tindria en aquella edat determinada. A partir d'aquestes dades es pot calcular l'evolució del pes del dinosaure a mesura que aquest s'anava fent més gran. Els estudis fets de les línies de creixement d'algunes espècies suggereixen taxes de creixement molt ràpides fins arribar a la maduresa. L'anàlisi d'aquestes línies de creixement també permet calcular la longevitat mínima d'una espècie de dinosaure.
El creixement i la longevitat dels dinosaures dependrà del tipus de metabolisme que atribuïm a aquests animals. Donat que un gran nombre d'evidències suggereixen que molts dinosaures eren de sang calenta, tindrien un creixement determinat i una taxa de creixement semblant a la dels mamífers i a les aus. És probable també que les espècies de major mida poguessin viure tant com els grans mamífers actuals, amb una longevitat de fins a 100 anys o més.

Escala amb les mides de varis exemplars de Tiranosaure de mides diferents i, possiblement, també de vàries edats. A partir de l'estudi de les línies de creixement dels ossos d'aquest Teròpode nord-americà, s'ha establert que tenia taxa de creixement d'uns 2 kg diaris i que podria arribar a la mida adulta, entre 4 i 6 t, cap als 19 anys.
Foto: Viquipèdia.

Crani d'una cria de Protoceratops. D'aquest petit Marginocèfal del Cretaci superior de Mongòlia se'n coneixen fòssils tant de cries com d'adults, amb la qual cosa, es pot observar com creixia. Els Protoceratops joves tenien l'envà nasal aplanat i la projecció parietal curta, mentre que els adults tenien l'envà nasal elevat i la projecció parietal allargada.
Foto particular. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada