salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 4 de setembre del 2014

Pressió sanguínia dels dinosaures amb relació amb el metabolisme.

El metabolisme endotèrmic precisa d'una pressió sanguínia elevada i una circulació ràpida per transportar amb rapidesa l'energia per tot el cos. Així doncs, els endoterms actuals tenen una pressió sanguínia consistentment més elevada que els ectoterms. Si es pot estimar la pressió sanguínia dels dinosaures, això podria indicar si eren o no endoterms.
Però com es pot fer? Doncs resulta que es bastant fàcil si tenim en compte que una de les funcions principals del cor dels vertebrats és la de bombejar sang cap al cervell, que sol estar a un nivell més alt que el cor, amb el que la distància vertical entre el cor i el cervell deuria estar relacionada amb la pressió sanguínia, ja que es necessari mantenir una pressió suficient per bombejar la sang cap al cervell perquè si no l'animal moriria. És possible estimar la pressió sanguínia basada en la distància vertical entre el cor i el cervell d'un dinosaure. Aquesta estimació es basa en la relació distància cervell-cor/pressió sanguínia. dels vertebrats actuals i també requereix conèixer amb certa certesa la postura dels dinosaures. Les estimacions de la pressió sanguínia suggereix nivells alts per a la majoria dels dinosaures, amb una pressió sanguínia de fins a 400 mm de mercuri. Es qüestionable si una pressió sanguínia tan alta com l'estimada podria ser mantinguda sense que el sistema circulatori exploti. Així doncs, sembla probable que els Sauròpodes, el grup de dinosaures del qual s'ha estimat la pressió sanguínia més alta, utilitzessin vàlvules o contraccions musculars al coll per ajudar a bombejar la sang al cervell, de la mateixa manera que les girafes, i que tenien realment una pressió sanguínia molt menor que l'estimada. Però les estimacions de la pressió són consistents amb l'endotèrmia en la majoria dels dinosaures, encara que els crítics assenyalen que en aquest cas el factor determinant serien les grans distàncies verticals cor-cervell i no el metabolisme.
Un segon aspecte de la pressió sanguínia dels dinosaures és el de l'estructura del cor d'aquests animals. Aquest tema és molt especulatiu, ja que el cor, com tots els òrgans, no es fossilitza. Per començar, els endoterms actuals tenen un cor totalment dividit que separen la sang oxigenada de la no oxigenada i, per tant, actuen com una doble bomba, produint una pressió alta per al primer tipus de sang i una pressió més baixa per al segon tipus. Aquest mecanisme és especialment important perquè al disminuir la pressió de la sang no oxigenada, evita que es trenquin els diminuts vasos sanguinis característics del pulmó endotèrmic. Pel contrari, el cor ectotèrmic té només dues càmeres que no separen eficientment la sang oxigenada de la no oxigenada. Una excepció és la dels cocodrils que, per ser ectoterms, tenen un cor de quatre càmeres, tot i que està dividit imperfectament. Els parents més pròxims dels dinosaures (aus i cocodrils), tenen un cor de quatre càmeres i alguns paleontòlegs creuen que aquest tipus de cor també el tenien els dinosaures.

Els tres tipus de cors dels Amniotes: els mamífers i els ocells (endoterms) tenen 4 càmeres, els llangardaixos, les serps i les tortugues (ectoterms) 2 càmeres i els cocodrils (ectoterms)  4 càmeres dividides de forma imperfecta, característica exclusiva d'aquests rèptils, els més propers als dinosaures.
Foto: Veoverde.  

L'any 2000 es va trobar un esquelet de Thescelosaure que presentava una estructura semblant a un cor, tot i que estudis posteriors van demostrar que era una pedra que hi havia al pit.
Foto: Usa Today.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada