salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 18 d’octubre del 2014

Un nou tipus de metabolisme pels dinosaures.

Després d'anys d'especulacions entre paleontòlegs sobre si els dinosaures eren endoterms o ectoterms i de presentacions de proves en favor d'un tipus de metabolisme o l'altre, enguany, un grup de científics de la Universitat d'Arizona han presentat a la revista Science un estudi que arriba a la contundent conclusió de que els dinosaures no serien de cap dels metabolismes esmentats anteriorment i que, per contra, serien mesoterms, un metabolisme intermedi que també presenten animals qualificats anteriorment com ectoterms, com la tonyina, el tauró blanc, les tortugues, i d'altres qualificats anteriorment com endoterms, com els ratpenats o els equidnes. En els cas de les tonyines, aquestes poden mantenir temperatures corporals altes gràcies a una xarxa de vasos sanguinis que els permeten generar calor corporal o retenir-la. En el cas dels ratpenats, aquests deixen caure la temperatura durant la nit.
En el seu estudi, aquests investigadors d'Albuquerque han emprat, a més de dinosaures, tot un seguit d'espècies de peixos, rèptils, mamífers i aus tant endoterms i ectoterms com mesoterms. I han calculat la taxa metabòlica a partir de la mida corporal, la temperatura i la taxa de creixement de cada animal fent servir la microestructura dels ossos, especialment els anells de creixement. Al comprovar els resultats de l'anàlisi, van veure que la taxa metabòlica dels dinosaures quedava a mig camí entre els ectoterms i els endoterms i que coincidien amb els animals amb taxes metabòliques mesotèrmiques. Això volia dir que els dinosaures ja no haurien necessitat del medi ambient per mantenir la seva temperatura corporal i la podrien haver mantingut constantment, tot i que aquesta no seria tan alta com la dels endoterms (37ºC en els mamífers i 39ºC en les aus). Això podria haver permès als dinosaures estar actius durant més temps que els ectoterms.
La conclusió a la que es pot arribar amb aquest estudi és què la divisió entre ectoterms i endoterms és molt simplista i que hi ha gran varietat de metabolismes per investigar, no només en els dinosaures, si no en molts altres animals. Aquest treball també podria ajudar molt a altres científics per entendre millor els ecosistemes del Mesozoic. A més, després de la seva publicació a la revista Science, la seva sorprenent conclusió va causar molt de furor als mitjans de comunicació.

Gràfica amb els animals o conjunts d'animals utilitzats en l'estudi, relacionats filogenèticament respecte als dinosaures i acolorits segons si ectoterms (blau), mesoterms (negre) o endoterms (marró).
Foto: Science.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada