salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

diumenge, 28 de desembre del 2014

Els dinosaures de l'any: Panguraptor lufengensis i Datanglong guangxiensis

Aquí es presenten a dos Teròpodes xinesos nombrats enguany:

PANGURAPTOR LUFENGENSIS

Els Celofisoïdeus constitueixen una de les primeres grans radiacions a nivell mundial de dinosaures Teròpodes. aquests carnívors bípedes i àgils de mida petita-mitjana vivien en la major part del Pangea durant el Triàsic superior i el Juràssic inferior. La majoria dels seus fòssils s'han trobat a Amèrica del Nord i Àfrica, mentre que a l'Àsia el registre fòssil s'ha limitat fins ara a dos exemplars fragmentaris que comprenen parts de les extremitats i que no s'han pogut assignar a cap tàxon concret. Fins que es va trobar el Panguraptor lufengensis, presentant per un grup de paleontòlegs de l'Institut de Paleontologia de Vertebrats i Paleoantropologia de l'Acadèmia Xinesa de Ciències a la revista neozelandesa Zootaxa.
Prové de la formació Lufeng, a la província de Yunnan, amb una edat d'entre 199 i 182 M.A. L'holotip és un esquelet articulat gairebé complet al qual li falten la cua, el braç i la cama esquerres. Entre els ossos que formen l'esquelet s'hi troben el crani i la mandíbula inferior, la columna vertebral, les costelles, l'escàpula dreta, el braç dret,  part de la cintura pèlvica i la cama dreta. Algunes de les característiques que el determinen com un nou gènere de dinosaure són: deu vèrtebres cervicals i tretze de sacres, un metatarsià V molt rudimentari, una cresta diagonal a la superfície lateral del maxil·lar superior, una pendent ovalada que podria ser la fenestra del maxil·lar i un lacrimal en forma de L. L'anàlisi cladístic mostra que està més relacionat amb el Coelophysis que amb el Syntarsus pel que fa a dins dels Celofisoïdeus.
El nom genèric Panguraptor, prové de Pangu, el creador de l'univers segons la mitologia xinesa. I el nom específic lufengensis, de la formació Lufeng. És el primer Celofisoïdeu identificat al continent asiàtic.

Holotip de Panguraptor. Foto del fòssil incrustat a la roca (esquerra) i un dibuix del mateix amb la situació dels ossos (dreta).
Foto: Zootaxa.

Reconstrucció de l'esquelet tal i com estaria disposat en vida.
Foto: Reminegrest.

Reconstrucció del cap del Panguraptor.
Foto: Eloy Manzanero.

DATANGLONG GUANGXIENSIS

Aquest altre Teròpode xinès prové de la formació Xilong de la conca de Datang del Cretaci inferior a la província de Guangxi, al sud del país. El seu nom gèneric significa "drac de Datang" i l'específic es refereix a Guangxi. L'holotip està compost d'una sèrie de vèrtebres que comença amb la catorzena vèrtebra dorsal, que s'estén amb les cinc vèrtebres sacres i finalitza amb la segona vèrtebra caudal, un ílium esquerre, les parts superiors de l'isqui i del pubis esquerres i una peça de l'ílium dret i el primer xebró. Va ser trobat el 2011. La longitud de l'holotip està estimada en un metre.
A l'article es senyala que el Datanglong comparteix característiques (sinapomorfies) amb els Carcarodontosàurids, com el Carcharodontosaurus i el Giganotosaurus. Aquests sinapomorfies són la presència d'espais interns i forats neumàtics externs en la superfície lateral de l'ílium i una articulació isqui-ílium del tipus peg-and-socket (en que un os o part d'os encaixa en la cavitat d'un altre). 
Tot i això, els fòssils són molt escassos per establir una relació filogenètica precisa. A més, no tots els paleontòlegs hi estan d'acord. L'italià Andrea Cau veu que el Datanglong seria més proper als Celurosaures basals, com els Compsognàtids. Una hipòtesi radical, ja que seria el primer Compsognàtid de mida gran, ja que tots els altres membres d'aquest grup eren molt petits. També senyala que les sinapomorfies que relacionen al Datanglong amb els Carcarodontosàurids també les comparteix amb el Megaraptor, tot i no ser un Carcarodontosàurid. Segons ell, l'estudi presentat està massa enfocat en els Tetanurs no Celurosaures.
Tot i la necessitat de trobar més fòssils per aclarir les relacions filogenètiques, si s'accepta al Datanglong com a un Carcarodontosàurid, una família de Teròpodes principalment distribuïda pel continent austral Gondwana, consolidaria més la seva presència en el continent septentrional Lauràsia, en el qual estava situat en el Cretaci el territori de l'actual Xina.

Restes de la pelvis trobades en l'holotip de Datanglong i la seva ubicació en una hipotètica pelvis completa.
Foto: Acta Geologica Sinica.

Vèrtebres de l'holotip de Datanglong.
Foto: Acta Geologica Sinica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada