salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 3 de gener del 2015

Els dinosaures de l'any: Chuanqilong chaoyangensis

Es tracta d'un Anquilosàurid basal trobat accidentalment per camperols a prop de la ciutat de Lingyuan a la província xinesa de Liaoning, a la Formació Jiufotang del Cretaci inferior, més concretament de fa 110 M.A., a l'Aptià. És la quarta espècie i el tercer gènere d'aquest tipus de dinosaure trobada a la regió, després del Liaoningosaurus paradoxus, el Crichtonsaurus bohlini i el Crichtonsaurus benxiensis. L'holotip del Chuanqilong està compost d'un esquelet gairebé complet d'un exemplar jove al que li falten la part proximal del crani i bona part de la cua. El seu nom genèric significa "drac llegendari" en xinès, referint-se a la gran concentració de fòssils de dinosaures que ha proporcionat Liaoning, que es podria referir com "llegendària" (Chuanqi en xinès). El nom específic prové de Chaoyang, la ciutat-prefectura (una divisió territorial de la República Popular de la Xina per sota de la província i per damunt del comtat), en que es situa la Formació Jiufotang. A estat presentat per paleontòlegs de l'Institut de Paleontologia de Vertebrats i Paleoantropologia de l'Acadèmia Xinesa de Ciències a Plos One.
L'esquelet holotip del Chuanqilong sorprèn perquè està comprimit de tal forma que només són visibles els ossos de la par inferior del cos. Fa 4,5 m de llargada, el que no està malament per un Anquilosàurid primitiu. Però tenint en compte que aquest esquelet pertany a un subadult, un individu completament desenvolupat seria molt més gran. Algunes de les característiques que mostren que l'holotip de Chuanqilong no estava tot desenvolupat són que els centres vertebrals de les vèrtebres cervicals no es fusionen amb els arcs neurals i les costelles sacres tampoc es fusionen, en aquest cas amb el centre de l'os sacre.
El Chuanqilong es caracteritza per tenir uns braços relativament llargs i la fila de dents de la mandíbula inferior es troba aproximadament a la mateixa alçada que el punt d'articulació amb la mandíbula superior, mentre que en altres Anquilosàurids l'articulació sol ser inferior a la fila de dents. No presenta massa caudal al final de la cua, el que és una prova de que estava a la base evolutiva dels Anquilosàurids. L'anàlisi filogenètic mostra que el seu parent més proper és el Liaoningosaurus paradoxus, de la mateixa àrea geogràfica, un dinosaure que en un principi havia estat considerat com un possible Nodosàurid.

Esquelet holotip de Chuanqilong i dibuix d'aquest amb la situació dels ossos.
Foto: Plos One.

Crani (no molt ben definit) i dents de Chuanqilong.
Foto: Plos One.

Ossos postcranials de l'holotip de Chuanqilong: escàpula, húmer esquerre, húmer dret, cúbit esquerre, radi esquerre, metacarpians i falanges del peu esquerre, fèmur dret, fèmur esquerre, tíbia i peroné esquerres i metatarsians drets.
Foto: Plos One.

Reconstrucció artística d'un Chuanqilong pasturant.
Foto: Eloy Manzanero.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada