salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 31 de gener del 2015

Qijianglong goukr, nou Sauròpode Mamenquisàurid del Juràssic superior de la Xina.

Ja fa just un mes que hem començat el 2015 i encara tinc que acabar la meva recopilació sobre els dinosaures descrits el 2014. Amb això, podria semblar que no estic atent a les novetats paleontològiques. Però si que m'he adonat d'un dels primers tàxons de dinosaures descrits enguany i que el descobriment del qual ja s'ha donat a conèixer a la premsa, el Qijianglong goukr, un nou membre de l'espectacular fauna de Sauròpodes de la Xina.
Ha estat a descrit per paleontòlegs canadencs de la Universitat d'Alberta i paleontòlegs xinesos de diverses institucions a la Journal of Vertebrate Paleontology a partir d'un esquelet parcial descobert el 2006 durant unes obres a prop de la ciutat de Qijiang, a la regió de Chongqing, al sud de la Xina (de la qual prové el nom genèric, a més de la ja tradicional denominació -long com a substituta asiàtica de -saurus). L'holotip es molt especial entre el registre dels Sauròpodes en general perquè es va trobar el crani enganxat a les vèrtebres cervicals, un fet gairebé excepcional ja que els cranis dels Sauròpodes són molt petits comparats amb el seu gegantesc cos i es sol despendre molt fàcilment durant la fossilització.
El Qijianglong forma part dels Mamenquisàurids, una de les famílies de Sauròpodes més característiques del Juràssic xinès, coneguts pels seus colls, els més llargs entre els dinosaures, que podien mesurar gairebé la meitat de la seva longitud total. El Qijianlong és el primer Mamenquisàurid de finals del Juràssic que no pertany al gènere Mamenchisaurus, el tàxon tipus de la  família (tots els altres són del principi i de mitjans del període). Es també força diferent que molts dels seus parents, el que indica que entre els Mamenquisàurids, els fòssils dels quals només s'han descobert a la Xina, hi havia tantes diferències com entre Sauròpodes de diferents continents. Cap altre tipus de Sauròpode de cap altra regió ni de cap altra època va desenvolupar uns colls com els dels Mamenquisàurids, prova de que aquests dinosaures van prosperar aïllants de la resta de Sauròpodes, sense la competència d'altres clades.
A més, el coll del Qijianglong mostra que era molt rígid i que corbava millor el coll de forma vertical que de forma horitzontal.

Vèrtebres cervicals de l'holotip de Qijianglong.
Foto: Journal of Vertebrate Paleontology.

Reconstrucció del Qijianglong perseguit per dos Teròpodes.
Foto: Cheung Chungtat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada