salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 7 de febrer del 2015

Un nou Ceratòpsid, estrella al Canadà.

Des de fa unes quantes setmanes s'exposa al Museu Reial d'Ontàrio (ROM) a Toronto, Canadà, l'esquelet d'un nou dinosaure Ceratòpsid, que encara no té nom científic, en una exposició anomenada Dino Unearthed (dinosaure desenterrat).
Aquest exemplar va ser descobert el 2010 per la paleontòloga Wendy Sloboda al jaciment badland Milk River al sud de la província d'Alberta, datat fa 80-79 M.A., durant el Campanià. Va ser restaurat per en David Evans, del ROM i en Michael Ryan, del Museu d'Història Natural de Cleveland, que tenen l'oportunitat de posar-l'hi un nom, esperem que molt aviat. 
És un dels Ceratòpsids més antics trobats en territori canadenc. L'holotip consta d'un esquelet parcial que correspon a la meitat del cos del dinosaure i està format per bona part del crani, vèrtebres dorsals i caudals i ossos de les extremitats. S'ha estimat que faria 7 metres de llargada, 1,5 d'alçada i pesaria dues tones, més o menys la mida d'un rinoceront blanc. Tenia un dels cranis amb més ornamentació dins dels Ceratòpsids, amb una projecció parietal amb banyes corbades cap endavant a la vora.
A l'exposició Dino Unearthed s'exhibeix un esquelet del dinosaure que és una rèplica dels ossos originals fet amb impressió 3D. En les parts de l'esquelet que no s'havien trobat del nou Ceratòpsid, es van fer basant-se en dinosaures parents seus.
Aquest és l'últim descobriment del Southern Alberta Dinosaur Project, liderat pels doctors Evans i Ryan, que s'enfoca a excavar i estudiar les roques més antigues i menys conegudes de la Formació Dinosaur Provincial Park i han nombrat cinc noves espècies de dinosaures des del 2012. Els líders del projecte són optimistes i creuen que arribaran descobriments encara millors.
A més d'aquesta exposició, el Ceratòpsid ha arribat als canadencs pel programa Dino Hunt Canada, de History Channel. Aquí, el nou tàxon va aparèixer junt amb altres dinosaures cretàcics canadencs com l'Anquilosaure, el Triceratops, l'Ornithomimus, el Gorgosaure, l'Edmontosaure, el Troodon, el Lambeosaure, el Tiranosaure, l'Arrhinoceratops, el Paquirrinosaure i un altre dinosaure no identificat, en aquest cas, un Prosauròpode juràssic. A la seva pàgina web, hi ha un apartat en que la gent pot posar les seves propostes per nombrar al Ceratòpsid.

Dibuix de l'esquelet del nou Ceratòpsid canadenc.
Foto: Danielle Dufault.

Esquelet exposat al Museu Reial de Toronto.
Foto: CBC News.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada