salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dilluns, 30 de març del 2015

Toremys cassiopeia, nova tortuga del Cretaci inferior de Terol.

Els fòssils de Pleurostèrnids, una família de tortugues d'aigua dolça mesozoiques, van sortir a la llum per primera vegada en el registre fòssil turolenc l'any passat amb el gènere Riodevemys inumbragigas de Riodeva. Aquest mes de març, científics de la Fundación Conjunto Paleontológico de Teruel-Dinópolis i del Grup de Biologia Evolutiva de la Facultat de Ciències de la UNED van publicar a la revista científica Cretaceous Research la descripció d'un nou gènere d'aquest ordre de tortugues, Toremys cassiopeia, a partir de tres exemplars procedents del jaciment Mina Santa María al municipi d'Ariño.
La Mina Santa María a Ariño està explotada per l'empresa minera Samca. Els científics de Dinópolis van descobrir-hi els primers fòssils el 2010. Data del Cretaci inferior Albià, entre fa 113 i 100,5 M.A., i entre els animals que s'hi han descobert hi ha dos tàxons de dinosaures endèmics, per ara, de la regió de Terol, l'Iguanodont Proa valdearinnoensis i l'Anquilosaure Europelta carbonensis. El Toremys es la vuitena espècie identificada a Ariño, que s'ha convertit en un dels jaciments més importants de la Conca Minera de Terol.
El nom genèric Toremys ve de toro, l'animal emblema de Terol, i el nom específic homenatge a la tortuga Cassiopeia, de la novel·la Momo. El Toremys és el Pleurostèrnid més recent del registre fòssil mundial, datant-se de l'Albià, trenta milions d'anys després de qualsevol altra espècie d'aquestes tortugues mesozoiques coneguda fins ara (la majoria de Pleurostèrnids són del Juràssic). Segons els investigadors de Dinópolis i la UNED, el Toremys és un descobriment important perquè permet completar l'ecosistema del Cretaci d'Ariño i al ser més recent que la majoria dels seus parents, serveix per desxifrar l'evolució dels Pleurostèrnids europeus.

Fòssils de Toremys.
Foto: Cretaceous Research.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada