salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 13 de juny del 2015

Una "guarderia" d'Iguanodonts a Terol.

És la primera vegada que s'identifica un cas així a una de les regions de la Península més productives en fòssils, i més concretament a la Formació Camarillas a Galve, del Cretaci inferior Barremià (129-127 M.A.). El 2011 es van trobar durant vàries prospeccions més de 1100 ossos de cries d'Iguanodont que correspondrien a 13 individus (set dels quals es van recuperar durant les campanyes de rentat amb aigua) que haurien viscut i mort juntes. Totes eren d'una mida semblant al voltant dels 60 cm, pel que serien de la mateixa temporada de cria. El grau d'ossificació i la histologia dels seus ossos indiquen que feia relativament poc temps que havien sortit de l'ou i que només tenien un any de vida. A prop també es van trobar els esquelets d'un juvenil i d'un adult també d'Iguanodont, tenint aquest últim una llargada de sis metres.
Gairebé totes les característiques òssies tant de l'adult com de les cries indiquen que serien Ornitòpodes del gènere Iguanodon (Iguanodont en la forma catalanitzada), una de les races d'Ornitòpodes més comunes a Europa a principis del Cretaci i una de les més conegudes actualment. Però presenten una concavitat curta i abrupta a la part anterosuperior del dentari que no es troba a l'Iguanodon bernissartensis, l'espècie tipus del gènere identificada principalment per restes trobades a Bèlgica. Això ha fet que els investigadors de Dinòpolis hagin creat una nova espècie per aquests esquelets: Iguanodon galvensis (de Galve). Aquesta és converteix en la segona espècie totalment vàlida d'Iguanodont junt amb la bernissartensis, ja que hi ha tot un seguit d'altres possibles espècies que s'han considerat dubtoses o invàlides (sobretot les que s'han basat en els fòssils fragmentaris trobats a Anglaterra) o s'han renombrat en altres gèneres (com l'Iguanodon orientalis de Mongòlia, ara Altirhinus, i l'Iguanodon lakotensis dels E.E,U.U., ara Dakotadon). L'Iguanodon galvensis també s'ha convertit en la cinquena descrita a Galve i la desena de la província de Terol.
Les característiques del jaciment on s'han trobat les restes de l'Iguanodon galvensis indiquen que les reses de les cries no es van concentrar al lloc on s'han trobat després de morir, si no que ho van fer juntes i al mateix moment. A prop d'aquestes 13 cries s'han recol·lectat vèrtebres d'embrions amb una longitud de 30 cm indica que van morir a prop d'una àrea de nidificació i el que fa suggerir que estiguessin en una "guarderia". Els Ornitòpodes eren un tipus de dinosaures molt sociables que cuidaven de les seves cries i ho feien a prop d'on ponien els seus ous, sent l'exemple més conegut el de l'Hadrosàurid nord-americà Maiasaura. La Formació Camarillas està formada per depósits fluvials, el que vol que als Iguanodon galvensis els agradava niar en zones pantanoses o prop de rius, una preferència observada també en altres Ornitòpodes de gran mida.
El treball va ser publicat a Cretaceous Research.

Fémur d'una cria (esquerra) i d'un adult (dret) d'Iguanodon galvensis.Foto:Cretaceous Research.


Possible aspecte d'una cria.
Foto: Cretaceous Research.

Dibuix d'un adult vigilant a unes cries.
Foto: Rafael Arrabal.  
Font: Europapress.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada