salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 18 de juny del 2016

Qui es troba darrere de l'"Archaeoraptor"?

El fòssil fals "Archaeoraptor" està basat en dos altres Teròpodes de Liaoning, sent la cua d'un Dromeosàurid i el cos d'una au.
Per finals del 1999, en Xu Xing ja coneixia els esquelets de petits Dromeosàurids que al 2000 rebrien el nom de Microraptor, i, justament, la cua de l'"Archaeoraptor" seria realment de l'espècie Microraptor zhaoianus, descrita per en Xu a la Nature al desembre del 2000, sent llavors el Teròpode no aviari més petit que es trobava. Des de llavors s'han descrit dues espècies de Microraptor: gui al 2003 i hanqingi a 2012. Amb la publicació del Microraptor no es va acabar la controvèrsia sobre l'"Archaeoraptor" perquè poc després en Storrs Olson de la Smithsonian Institution va publicar una altra descripció de la cua de Microraptor en que l'assignava de nou a l'"Archaeoraptor", creient que el fòssil encara podria ser el d'un dinosaure aviari. L'aparició de l'"Archaeoraptor" en una descripció d'en Olson, fa que el seu cognom aparegui al seu costat, juntament amb l'any 2000. I s'abandona el "Archaeoraptor" Sloan 1999. Realment, al ser més antic el nom "Archaeoraptor", aquest tindria prioritat sobre el Microraptor, però la majoria de paleontòlegs prefereixen el segon nom per la relació del primer amb l'escàndol de la falsificació.

Foto vertical de l'"Archaeoraptor" i dibuix indicat el tipus d'ossos i de roca.
Foto: Nature.

Esquelet de Microraptor zhaoianus, exposat al Museu de Ciència de Hong Kong.
Foto: Viquipèdia.
En un article a la Nature publicat el novembre del 2002, es va assignar la part aviaria de l'"Archaeoraptor" a l'espècie d'au primitiva Yanornis martini, que ja es coneixia del 2001. En aquesta descripció, es va presentar amb un altre fòssil de la mateixa espècie que presentava un peix a la seva cavitat estomacal, pel que es tractaria d'una espècie piscívora. El nom genèric Yanornis prové de l'antic regne de Yan, que tenia la capital a Chaoyang (Liaoning), la ciutat s'han trobat els seus fòssils. El nom específic és una referència al paleontòleg Larry Martin, especialitzat en ocells antics. Es caracteritza per tenir una fúrcula, escàpula i coracoides que podrien permetre que volés d'una forma plena, elevant les ales per damunt del cos i elevant-se durant el moviment, a diferència del moviment planador rectilini dels Dromeosàurids, encara que el Yanornis també té ales a les cames. Independentment a l'article de la Nature , en Stephen i la Sylvia Czerkas van publicar un volum al 2002 amb la col·laboració d'en Xu en que descrivien sis Celurosaures i aus xinesos. Un d'ells era l'Archaeovolans ("volador de l'Antiguitat"), que servia per renomenar la part aviaria de l'"Archaeoraptor" i que ha resultat ser un sinònim del Yanornis. També apareixia un tal Cryptovolans ("volador amagat"), que va ser descrit com una au a partir del fòssil d'una extremitat que es creia que era una ala però va resultar que era una cama. Al 2005 es va considerar un sinònim del Microraptor.

Comparació entre la part superior de l'"Archaeoraptor" i el Yanornis.
Foto: Nature.

Un altre esquelet de Yanornis.
Foto: Plos One/Viquipèdia.

Esquelet de Cryptovolans i aproximació de les plomes de les cames.
Foto: Nature.
Cas tancat(?).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada