salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dijous, 25 d’agost del 2016

El retorn del "rex". Noves restes de Tiranosaure.

Els resultats de les campanyes d'excavació fetes cada estiu per museus i universitats són presentats per les institucions organitzadores. Aquí destaco un cas procedent dels EUA, en la campanya feta pel Museu Burke o Museu d'Història Natural i Cultura de l'Estat de Washington (Seattle) als jaciments de la Formació Hell Creek a Montana.
El 17 d'agost, el Museu Burke va publicar el descobriment més espectacular fet durant la campanya d'enguany, un esquelet parcial de Tiranosaure, el rei de Hell Creek. Fins llavors s'havia desenterrat el 20% de les restes, que incloïen un crani, les dents, costelles, certes vèrtebres i la pelvis. Els fòssils de Tiranosaure sempre són especials, ja que el dinosaure no aviari més popular de tots és un animal escàs en els jaciments. Això fa que molts dels esquelets parcials que s'han desenterrat d'aquest Teròpode tinguin noms afectuosos com la femella adulta Sue del Museu Field d'Història Natural (Chicago), la femella juvenil Jane del Museu Burpee d'Història Natural (Rockfield, Illinois) o el mascle Stan de l'Institut de Rcerca Geològica dels Turons Negres (Hill City, Dakota del Sud). En aquest cas, els paleontòlegs de Seattle han anomenat al nou exemplar el "Rex Tufts-Love", en homenatge a dos paleontòlegs voluntaris que el van identificar per primera vegada: en Jason Love i en Luke Tufts.

Quatre paleontòlegs del Museu Burke cobrint de guix el crani del "Rex Tufts-Love", abans de ser transportat a Seattle.
Foto: Museu Burke/Dave DeMar.
El "Rex Tufts-Love" té una edat aproximada de 66, 3 M.A., pel que és 300000 anys anterior al Límit K/T. Els paleontòlegs que l'han desenterrat ja han indicat alguns aspectes que es podrien extreure del "Rex Tufts-Love", encara que falta molt de temps perquè es comenci un estudi seriós. Per exemple, diuen que aquest exemplar podria tenir 15 anys a l'hora de morir, una edat que, després de molts estudis anteriors, està considerada la longevitat mitjana d'un Tiranosaure, que podria arribar als 25 anys. Per avui, 25 d'agost, el crani i les costelles del "Rex Tufts-Love" ja va ser transportats a Seattle mitjançant un camió. Les restes transportades, inclòs el recobriment de guix, pesen més d'una tona i 130 kg. Pesava tant que es va tenir que utilitzar un tractor d'alta resistència per posar el fòssil dins del camió. La càrrega va arribar al Museu Burke el 18 d'agost.

Una de les dents del "Rex Tufts-Love". Les dents són algunes de les parts millor conservades d'aquest mou Tiranosaure.
Foto: Museu Burke/Tom Wolken.
Segons l'equip de Seattle, el crani del "Rex Tufts-Love" es troba entre els 15 més complets de Tiranosaure. Creuen que un exemplar tant ben conservat del gegantesc depredador podria ser una atracció important del Museu Burke. Des del 20 d'agost, i fins al 2 d'octubre, el crani de Tiranosaure està exposat al museu encara envoltat del recobriment de guix. A partir d'aquí, començarà el procés de preparació i descripció del fòssil, la qual supera l'any en casos com aquests. També es desenterraran la resta d'ossos del Tiranosaure durant la campanya de l'estiu que ve. El Museu Burke està en procés de renovació i un nou edifici s'inaugurarà al 2019. Sent optimistes, l'equip de paleontòlegs considera previst exhibir el crani totalment extret de la roca en el nou museu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada