salutació

A mi m'agraden els dinosaures i la paleontologia, ( i també l'arqueologia ) .... i a tu?

dissabte, 11 de juny del 2016

El cotitzat Tarbosaure. Mongòlia i el tràfic il·legal de dinosaures.

Aquí parlaré d'una realitat molt greu relacionada amb els dinosaures, que crec que seria necessari mencionar-la: el mercat negre dels seus fòssils. Les restes d'aquests animals són molt valuosos i hi ha comerciants que els cotitzen il·legalment a milions d'euros. Això suposa una pèrdua de patrimoni i molts països tenen lleis que prohibeixen la venda de fòssils a venedors. Un país molt afectat per aquesta pràctica és Mongòlia, la qual considera tresors nacionals els seus dinosaures, pel que són patrimoni de tothom. Ja al 1924, quan els primers dinosaures van ressorgir de les arenes del Gobi, el govern d'Ulaanbaatar va penalitzar l'exportació de les restes. Però pel darrere una quantitat força elevada d'ossos, ous i petjades marxa cap a col·leccionistes estrangers, sobretot nord-americans. Per conèixer la situació, presento dos casos ocorreguts en els últims anys, un dels quals implica a un conegut actor de cinema.
En les dues situacions, el fòssil robat pertanyia al conegut Tiranosàurid Tarbosaure. La primera història involucra a en Eric Prokopi, un venedor de fòssils de Florida, que va intentar subhastar al maig del 2012, un esquelet de Tarbosaure d'origen mongol de 2,4 m d'alçada i 7,3 m de llargada. La notícia no va tenir que esperar per arribar a les oïdes d'en Tsakhiagiin Elbegdorj, el president de Mongòlia (encara en el càrrec), que ho va intentar aturar, amb el recolzament de paleontòlegs tant mongols com nord-americans. A la subhasta, el Tarbosaure va arribar a una oferta d'un milió de dòlars, però no es va acabar de vendre. Quan va ser arrestat pel govern federal nord-americà, en Prokopi i va ser condemnat per a càrrecs criminals relacionats amb el contraban de fòssils. Finalment, al 27 de desembre del 2012, en Prokopi es va declarar culpable i va reconèixer haver falsificat els formularis de duanes per haver portat el dinosaures des de Mongòlia. Li va caure una sentència de 17 anys de presó amb multes. També es va repatriar el Tarbosaure a Mongòlia, a més d'altres fòssils que en Prokopi tenia emmagatzemats com ous i ossos d'Hadrosàurids, de Protoceratops, d'Anquilosaures i de Gallimimus.

L'esquelet de Tarbosaure robat durant la subhasta.
Foto: LiveScience.
En Prokopi també va confessar que creia que es podien obtenir permisos per importar fòssils des de Mongòlia de forma legal. També es va disculpar davant del jutge dient que aquest dilema no l'havia fet perdre el seu amor per la Paleontologia. Les discusions entre el jutge de districte de Nova York, Alvin Hellerstein, i l'advocat d'en Prokopi, Georges Lederman, van continuar durant dos anys, fins al juny del 2014. En Lederman volia que en Prokopi aconseguís la llibertat condicional, el que va provocar el conflicte amb en Hellerstein, que va adoptar una condemna de sis mesos en una presó federal. Al final, al 3 de juny del 2014, es va decidir reduir una sanció de tres mesos en presó, tres mesos en un centre de rehabilitació, un any de llibertat condicional, una multa de 10000 dòlars, i 100 hores de servei a la comunitat, que el jutge va recomanar que fes en un museu paleontològic, per en Prokopi.
L'actor de Hollywood que també s'ha vist involucrat en el contraban de dinosaures mongols és en Nicolas Cage, que va accedir voluntàriament a retornar un crani de Tarbosaure al desembre 2015. La denúncia va ser presentada per un fiscal federal de Manhattan, la qual no anava específicament cap a en Cage, però que el seu publicista, en Alex Schack, va confirmar que l'actor va comprar el crani al març del 2007 a l'IM Chait Gallery de Beverly Hills (Califòrnia) sense saber que havia estat robat. Després de saber-ho, en Schack es va posar en contacte amb el Departament de Seguretat Nacional dels EUA, qui ja sospitava del robatori, al juliol del 2014. El que és més curiós és que l'IM Chait Gallery podria haver adquirit el crani de Tarbosaure des d'en Eric Prokopi, encara que això no està del tot confirmat.

Foto doble on apareixen en Nicolas Cage i un esquelet de Tarbosaure, el qual no correspondria al fòssil robat per l'actor.
Foto: MissOpen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada